dimarts, 31 de gener del 2017

Cobrar l'IBI a l'autopista


La Paeria, com tots els ajuntaments, pateix un sistema de finançament injust, ja que s’ha demostrat insuficient per cobrir les necessitats de despesa, tant per les anomenades competències impròpies (prestació de serveis que no hi ha obligació per llei a donar) com les pròpies. Per acabar-ho d’adobar, l’Estat espanyol té aprovada diverses normes que han tingut un impacte negatiu en les finances locals. L’atorgament de beneficis fiscals a les concessionàries d’autopistes de peatge, reduint la recaptació de IBI, n’és un clar exemple.
L’empresa concessionària de l’AP-2 ha gaudit d’un benefici fiscal del 95% de l’IBI, impost aplicable al tram de peatge que passa pel nostre terme municipal. Així que, en lloc d’ingressar una mica més de 47.000 € –que és el que hauria tocat–, l’any passat en vam cobrar 2.365 €. És a dir, que la ciutadania hem estat pagant autopista per partida doble: pagant el peatge i suplint amb els nostres impostos els que no han pagat les autopistes durant anys. Sense, a més, cap compensació econòmica per part de l’Estat, malgrat que la Llei d’hisendes locals que els beneficis fiscals en els tributs locals haurien de tenir la compensació corresponent.
El nostre grup municipal va detectar que, tot i que la concessió d’explotació de l’AP-2 s’estén fins l’any 2021, els beneficis fiscals només podien aplicar-se fins al 2016. Les continues mesures adoptades els darrers anys per l’Estat espanyol en favor de les grans corporacions en àmbits estratègics com l’energia, les telecomunicacions o les infraestructures ens obliga a vetllar per la extinció definitiva d’aquest benefici fiscal que gaudeixen les empreses concessionàries de les autopistes. Per això, vam presentar una moció al darrer Ple en què plantejàvem la finalització del benefici fiscal que ha estat gaudint durant lustres la concessionària de les autopistes.
Cal dir que no va caldre ni debatre-la, la moció, ja que l’equip de govern –de seguida que va entrar a registre, ja abans del ple– es va posar mans a l’obra per fer les gestions i actuacions necessàries per garantir el cobrament del 100% de la quota de l’IBI. Els i ens en felicitem. Això ens permetrà que, segons càlculs del mateix equip de govern, la Paeria recapti uns 235.000 € en total pels cinc anys que queden de contracte, en lloc dels 11.800 que hauríem cobrat si no.
De tota manera, no renunciem a demanar que la Paeria reclami que l’Estat ens compensi pel que considerem una deslleialtat institucional al món local, ja que inicialment els beneficis fiscals havien d’acabar-se el 1992, i aquests 25 anys de més en què hem deixat de cobrar el 95% de l’IBI a l’autopista han representat una minva important per a les arques municipals: comptat a valor d’avui, els gairebé 45.000 € anuals de diferència suposa més d’1.100.000 €. Tenint en compte que es va establir que els concessionaris de les autopistes hauran d’abonar 20,9 milions d’euros a l’Estat durant el període 2017-2021, seria just que almenys una part d’aquests diners es destinessin a compensar el món local.
Si no renunciem a compensacions, encara menys renunciem a l’alliberament immediat de l’AP-2 entre Lleida i Montblanc, tal com es va posar de manifest a la moció aprovada al febrer del 2016 a la Diputació de Lleida, a la resolució del Parlament d’abril del mateix any i a la moció que vam aprovar en el ple del mes de desembre a la Paeria. No és una qüestió econòmica: és una qüestió de seguretat viària i de salvament de vides.
Evidentment, el Govern de l’Estat espanyol no ha d’aprovar cap altra mesura destinada a prorrogar els beneficis fiscals de les concessionàries de les autopistes de peatge. Ni ha de permetre a l’empresa concessionària que en cap cas traslladi el major cost que suposa la supressió dels beneficis fiscals a les tarifes que paguen les persones usuàries. I que, sens perjudici que en paral·lel es faci efectiu l’alliberament de peatges, no es renovin les concessions de les autopistes de peatge més enllà dels terminis vigents actualment.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada