dilluns, 25 de juny del 2018

Un estat de la ciutat gens optimista


La setmana passada l’Ajuntament de Lleida va celebrar el Ple extraordinari sobre l’Estat de la Ciutat, en què es fa balanç de les actuacions -en aquest cas, més promeses incomplertes que actuacions pròpiament dites- del govern municipal en l’últim any. Però com que és l’últim Ple sobre l’Estat de la Ciutat que es farà aquest mandat, vam haver de fer un balanç dels tres anys que Ros porta com a Paer en Cap apuntalat pels seus socis del 155, Ciudadanos i Partit Popular.
Com ja ens imaginàvem, Ros va delectar-se en els projectes que ha fet –gràcies als partits espanyolistes que li voten totes les propostes amb disciplina militar- i va anunciar les actuacions –que sovint acaben només en titulars de diari- com que el centre de dia de Santa Clara obrirà al juliol –gràcies al govern de la Generalitat-. També que abans de l’estiu licitaran el càmping de les Basses, una bona notícia si no fos pel retard que porta aquest projecte.
El més curiós és que Ros va aprofitar part del seu discurs per criticar la feina de l’oposició! Això és fer balanç? Renyar els partits de l’oposició que fan la seua feina de fiscalització? Ros acusa quatre grups municipals- entre ells, ERC-Avancem- de presentar 74 reclamacions a la GAIP (Comissió de Garanties del Dret d’Accés a la Informació Pública), unes peticions que no hauríem d’haver fet si la seua gestió fos més transparent i ens fessin arribar la informació “pública” sobre la despesa en mitjans de comunicació o sobre la gestió del servei d’aigua i clavegueram. Assegura també que “li hem donat més feina que 140.000 ciutadans” i afegeix “per a res, per gastar recursos públics”! Qui gasta diners públics sense rigor i sense prioritzar el bé comú? És precisament ell i el seu govern qui gasten 16.000 euros en plaques i medalles per la Festa Major i 12.000 euros per allotjar la seua escorta quan marxa de vacances, com ja vam denunciar.
Precisament per despeses supèrflues com aquestes, a més d’una gestió econòmica pèssima i un incompliment reiterat dels acords i compromisos, i de manca de control a les empreses concessionàries, el balanç que fem de l’estat de la ciutat és no gens optimista.
Veiem una ciutat bruta, una ciutat amb una mobilitat més que millorable -malgrat els 10 milions d’euros que costa el servei d’autobusos, 7 d’ells a fons perdut-, una ciutat amb places, voreres i calçades malmeses i plenes de forats, amb un centre històric cada cop més deteriorat, amb gent sense sostre pel carrer -mentre que portem 3 anys parlant d’alberg municipal sense ni tant sols veure’n els plànols-, una ciutat amb molts habitatges buits -malgrat que el nou POUM en projecta 40 mil més-, una ciutat amb moltes places dures -que als plànols urbanístics surten pintades de verd-, una ciutat on el comerç local i de proximitat veu un futur molt incert -mentre que el govern de la Paeria està tardant dos anys a fer un estudi comercial i un pla de dinamització pactats amb el sector i ni tan sols té cap pla de millora i recuperació dels mercats municipals-, una ciutat que no ofereix recursos suficients a les dones en situació de violència masclista ni a les seues filles i fills, una ciutat en què la memòria històrica no és respectada, perquè encara té nombrosos carrers amb nom franquista -malgrat que els tribunals urgeixen l’alcalde perquè hi posi solució-, una ciutat que l’1 d’octubre va patir una extrema violència policial i, en canvi, des del seu ajuntament s’ha posat tota mena d’impediments per denunciar-ho i per reclamar-ne la reparació moral i reconeixement per a les desenes persones que la van patir.
A tot això, cal sumar-hi incompliments com la municipalització de la zona blava, la revisió del Pla de Mobilitat, la creació d’una targeta social per als serveis públics, la creació del Conservatori Superior de Música, la redacció d’un pla municipal per a l’eficiència energètica, les clàusules èticament i socialment responsables en compres i contractacions, el pla estratègic de subvencions, la compra de la farinera La Meta, el Pla de l’estació, i un llarg etcètera.
Uns incompliments que no només denunciem nosaltres, com va quedar pal·lès. Per això, el Ple va aprovar la nostra proposta, que insta l’equip de govern a complir en la seua totalitat, i sense modificacions ni reinterpretacions, els acords adoptats en mocions, propostes de resolució i precs aprovats, a publicar al portal de transparència informes del grau de compliment i a donar-ne comptes el primer trimestre de l’any vinent. Ho veurem.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada