dijous, 7 de gener del 2016

Mitigar el canvi climàtic des de la Paeria


El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic, depenent de la Unió Europea, va confirmar fa un temps que el canvi climàtic és una realitat i que n’és responsable, en gran part, la utilització d’energia per a activitats humanes. Energia que, al nostre país, s’obté en gran mesura de combustibles fòssils (gas, petroli, carbó), cosa que té una repercusió doblement negativa, com a mínim: una d’ambiental, amb l’augment de contaminació per emissió de CO2 i altres gasos contaminants i d’efecte hivernacle; l’altra, d’econòmica, per la dependència energètica que provoca, en ser-ne més consumidor que productor.

Per això, la pròpia Unió Europea va endegar una iniciativa, anomenada Pacte dels Alcaldes - Compromís amb una energia sostenible local a què poden adherir-se els ajuntaments de la Unió. Té com a objectiu que els ens locals i la ciutadania siguin proactius per combatre l’escalfament del planeta. Es tracta que, a través de la planificació d’actuacions i inversions a desenvolupar en el municipi destinades a la gestió sostenible de l’energia, les entitats locals assumeixin com a propi l’objectiu de reducció del 20% de l’emissió de CO2 per a l’any 2020. Per col·laborar en la seua consecució, els ajuntaments que subscriuen el Pacte dels Alcaldes han de redactar, aprovar i aplicar l’anomenat Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES).

La Paeria ja va subscriure aquest Pacte, de manera que al mes de febrer de 2014 va aprovar el seu PAES. Un PAES proposa les actuacions necessàries, eminentment en matèria d'energia, mobilitat, residus i aigua, per assolir els compromisos de reducció de gasos d'efecte hivernacle, pel qual els municipis assumeixen l'objectiu de reduir les seves emissions més d'un 20% l'any 2020 i ajudar a mitigar, així, els efectes del canvi climàtic. I estableix l’obligació de presentar al Ple un informe d’implementació, com a mínim un cop cada dos anys a partir del lliurament del pla d’acció, per avaluar-ne, supervisar-ne i verificar-ne el compliment.

Com se sap, setmanes enrere la cimera del clima de París  va aprovar el primer acord global sobre la lluita contra l'escalfament del planeta. Gairebé 200 estats compromesos a avançar cap a una economia que rebaixi les emissions de carboni, per poder controlar que l’augment de temperatura al nostre planeta sigui inferior a 2 graus i, si pot ser, es quedi en els 1,5.

Certament, un acord poc ambiciós i inconcret. Però molt important, ja que obliga tots els estats a presentar compromisos de mitigació del canvi climàtic, des de retallar emissions fins a alentir-ne el creixement o  incrementar el percentatge d'energies renovables. Aquí entra el paper d’ajuntaments com el de Lleida per col·laborar a assolir l’objectiu.

Per això, en el darrer Ple municipal ERC-Avancem va presentar una moció, aprovada per unanimitat, perquè que la Paeria posi mans a l’obra per tal de reprendre l’acompliment del PAES. Començant per presentar, el proper febrer, just dos anys després de la subscripció del pla, un informe passant comptes del compliment del PAES, tal com marca el propi document.

És moment d’actuar davant l’emergència social, no ens cansem de dir-ho i de sentir-ho dir. Doncs la lluita per mitigar els efectes del canvi climàtic és un cas d’emergència social planetària. El d’efectes més dramàtics. Així que hem de combatre el patiment que provoca entre la gent, especialment en els països menys desenvolupats, els efectes devastadors del nou clima. I això passa per no permetre que les generacions futures heretin un planeta malalt, insalubre i climàticament hostil. És el nostre deute moral. De Lleida estant, pren més sentit que mai la frase de “pensa en global i actua en local”.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada