dijous, 26 de maig del 2016

Balanç d'un any



Passat un any des de les darreres eleccions municipals, és un bon moment per fer balanç. Per avaluar tant la dinàmica que s’ha dut dins la corporació municipal en la seua globalitat com la tasca que hem fet com a grup municipal. Però no pas només per valorar la quantitat i la qualitat de la feina que s’ha fet (allò que en docència seria l’avaluació qualificadora o acreditativa), sinó també per identificar les dificultats i els errors comesos com a eina per a millorar (avaluació formativa-formadora). Perquè de res serveix fer un repàs de què hem fet si, a l’hora de la veritat, no es tradueix en millora per a la ciutat o per a l’Ajuntament.

Revisem què hem fet des del grup municipal d’ERC-Avancem i trobem una seixantena de propostes i precs, moltes d’aprovades de gran calatge i transcendència com la recuperació  de gestió del Teatre de la Llotja, o la zona blava i els aparcaments, o la creació d’una plaça única de direcció d’arts escèniques municipals, o la millora del civisme i del tracte als animals a la ciutat, o la facilitació de l’accés als serveis públics i a la cultura per part dels col·lectius socials més vulnerables... I tantes altres.

Trobem també unes quaranta mocions, algunes de posicionament i contingut merament ideològic, i d’altres que comporten acords d’aplicació més concreta (com ara la compra ètica i sostenible i la contractació de serveis amb responsabilitat social, l’aprovació d’un pla municipal per l’energia sostenible, la creació del Conservatori Superior de música, etcétera). I trobem també desenes de preguntes a l’Alcalde en els plens municipals, la gran majoria relacionades amb qüestions de contractació, la qual està contínuament sota sospita, ja que sovint s’aplica la Llei de Contractes d’una forma si més no poc regular.

Comprovem, doncs, que hem fet molta feina i –a perill de semblar immodest– goso dir que notablement ben resolta. Però, per damunt de tot, útil per a la ciutat i la seua gent. Un parell d’exemples més, dels quals n’estem especialment satisfets: les nostres contribucions a les ordenances fiscals i, sobretot, als pressupostos per a 2016. ERC-Avancem vam signar un Acord de Pressupost per al 2016 que incloïen 49 propostes nostres. Moltes, les portàvem al programa electoral. Així, per exemple vam aconseguir un primer pas per canviar alguns models de gestió com en el cas de la política cultural i la zona blava. O per una major sostenibilitat i per a la millora de la mobilitat. O per contribuir a la reactivació econòmica i a l’ocupabilitat de col·lectius difícilment ocupables. Etcètera. Negociar i pactar també és una manera de fer oposició. 

Ara, gestionar el dia a dia en una Paeria políticament tan diversa és molt útil per a l’interès comú però, alhora, no gens fàcil. Menys treballant amb un Govern municipal gens obert al diàleg social, poc disposat a canviar antigues dinàmiques de gestió, notablement capficat a fer les coses sense consens efectiu i especialment preocupat a prioritzar la imatge i el màrqueting. Costa, per exemple, que sigui exemple d’una contractació pública que garanteixi els principis de transparència i la igualtat d’oportunitats. Ens ha costat assolir el compromís de l’equip de govern de no fer despeses sense estar pressupostades, saltant-se així el cartipàs. I, de moment, ha prosperat (pactant-ho amb C’s i, amb el PP) la modificació urbanística a l’àrea on està projectat el complex comercial de Torre Salses i que reportarà no sé quina mena de negocis (però m’ho imagino) a no sé quina gent (però m’ho penso).


Crec sincerament que hem fet una oposició fiscalitzadora, com ho demostra el nostre posicionament sobre la gestió econòmica o el fet de portar al jutjat la contractació dels estudis comercials perquè la considerem il·legal. I, al mateix temps, que hem sigut proactius tirant endavant part del nostre programa amb partides específiques incloses al pressupost, pactant amb altres grups, de govern o d’oposició, quan ho hem cregut necessari. Tenim clar, però, que cal continuar treballant, i molt, i que hem de ser més efectius en els nostres esforços per vèncer la resistència al canvi. Per, continuant en la línia endegada, aplicar tant com sigui possible el nostre programa electoral: acabar de municipalitzar tots els serveis que siguin possibles, dissoldre l’Empresa Municipal d’Urbanisme, garantir l’accés de tota la població als serveis socials bàsics i a la cultura com a element de cohesió social... En definitiva, pensant en el bé comú, desenvolupant la doble tasca de fiscalització constructiva i de col·laboració crítica, per una nova Lleida, més cohesionada, emprenedora i sostenible, implicada en la construcció del nou país.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada