dimarts, 21 de febrer del 2017

Transparència, accessibilitat i bon govern


El torn semestral de presidència de la Comissió de la Transparència toca al grup d’ERC-Avancem a la Paeria. Com se sap, aquesta comissió especial es va crear a proposta dels grups de l’oposició, amb l’objecte d’aprofundir un aspecte que era més formal que real a la Paeria com és la transparència i el bon govern. Des de la seua posada en marxa a juliol de 2015, s’ha creat el portal de la transparència, s’ha treballat en el control dels serveis públics i en el dels comptes municipals (encarregant una auditoria que encara no s’ha acabat), s’ha fet seguiment del compliment de mocions i acords de ple i, en general, hem intentat contribuir a aconseguir el bon govern a l’Ajuntament de Lleida. Cadascuna de les presidències, posant l’accent en algun aspecte concret més que en altres. I amb una col·laboració migrada del PSOE a la Paeria.
En el nostre torn, sense desatendre altres aspectes de la gestió de la transparència i el bon govern, prioritzarem dos àrees: la contractació pública de productes i serveis, i l’accés a la informació per part dels grups municipals.
L’objectiu fixat quant a la contractació és fer-ne un seguiment i posar llum a contractes que, tan si es fan mitjançant concurs públic com per adjudicació directa, escapen del control de les comissions informatives o altres vies de fiscalització. I per tal de solucionar aquesta mancança, en els propers mesos farem ús de la potestat de convocar la compareixença a la comissió de membres del govern i, si cal, de representants d’empreses adjudicatàries de contractes. Val a dir que l’estudi dels contractes de la Comissió de la Transparència exclourà les concessions a empreses privades, ja que hi ha una comissió específica de seguiments dels serveis públics.
Amb això, volem que la Comissió de la Transparència vetlli perquè la contractació del nostre ajuntament sigui transparent, s’ajusti al que marca la llei de contractes i es fonamenti en criteris objectius i respectuosos amb la lliure concurrència i la igualtat d’oportunitats. I que s’avingui a una necessitat real i justificada de servei a la ciutadania o a l’Ajuntament.
El segon objectiu, el de facilitar als grups municipals l’accés a la informació, l’hem fixat perquè, lamentablement, l’equip de govern obliga contínuament els grups de l’oposició a demanar empara a la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) per  negativa, silenci o perquè posa traves a l’hora de facilitar documentació. ERC-Avancem dóna així l’oportunitat als grups municipals que, abans de recórrer a aquest organisme, puguin demanar a la presidència de la Comissió de la Transparència la mediació perquè el govern municipal atengui les sol·licituds d’informació no contestades.  L’objectiu és intentar reduir el nombre de demandes a la GAIP i, d’aquesta manera, estalviar un tràmit que dóna tan mala imatge a un govern municipal com el d’haver de demanar que s’intervingui des de fora per obligar-lo a lliurar una informació. Al cap i a la fi, la mala imatge del govern afecta la imatge de la ciutat.
L’Administració ha de ser TRANSPARENT: ha de donar a conèixer la informació relativa als seus àmbits d’actuació i les seves obligacions, amb caràcter permanent i actualitzat. També ha de ser ACCESSIBLE, tota la informació que doni ha de ser comprensible, de fàcil accés, gratuïta i estar a l’abast de les persones amb discapacitat en un format subministrat per mitjans o formats que resultin accessibles i comprensibles. I s’ha de regir pel PRINCIPI DE BON GOVERN, és a dir, s’ha d’ajustar a les regles i obligacions sobre la qualitat dels serveis i el funcionament de l’Administració, i els principis ètics i les bones pràctiques, amb l’objectiu que funcioni amb la màxima transparència, qualitat i equitat i amb garantia de retiment de comptes.
Aquests són els principis en què basem la presidència de la Comissió de la Transparència. Perquè la Paeria tingui parets i sostres de vidre, per transparent. Tingui portes i finestres obertes de bat a bat, per accessible. Tingui fonaments sòlids, per bon govern. Lleida bé s’ho val.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada