dimarts, 14 d’abril del 2015

Acord per a una Primavera Republicana


El 14 d’'abril cada any rememorem la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià. El resultat de les eleccions del 12 d'’abril de 1931, amb el triomf de les forces republicanes arreu de l'’Estat espanyol, va propiciar un canvi de règim a través de les urnes. La democràcia va permetre que els anhels de transformació de gran part de la població es fessin realitat, convertint la primavera no només en un element climatològic, sinó també en un moment fundacional d’'un nou statu quo que donava protagonisme a la gent enfront dels qui havien estat governant abusivament durant dècades en un sistema polític en què la corrupció i l'’immobilisme s'’havien instal·lat.

Enguany, la primavera ha arribat novament. Els arbres i les plantes de Lleida reverdegen i floreixen. La llum, l’'aire fresc, els nous brots animen la vida al nostres carrers. Hem d’'obrir finestres i balcons perquè la casa de Lleida, la Paeria, i la seua ciutadania, rebi el final de la grisor hivernal. Amb el canvi d’'estació, la transformació de les coses. Temps de canvi i de transformació: primavera republicana.

En les properes eleccions municipals, la gent de Lleida tenim l’'oportunitat de configurar una majoria progressista --que ara no tenim-- per fer possible una ciutat cohesionada, al servei de la justícia social, de l’'equilibri i l'equitat entre els barris i de la reactivació econòmica. La grisor imposada per quatre anys d'activitat dels tres grups polítics de l'Ajuntament actual reclama un canvi radical. L'’hivern de polítiques regressives aplicades per Ros i el PSC, més pròpies de CiU o PP, ha de donar pas a una primavera que, com la meteorològica, reviscoli la ciutat.

Per això mateix, en l'’actual panorama municipal lleidatà, s'’imposa la necessitat de repensar el mapa actual, de teixir aliances diverses, no només amb organitzacions polítiques sinó també amb col·lectius diversos que, sense haver trobat abans articulació política, sí que tenen molt clar un ideari progressista que cal defensar, i més en un context generalitzat de reculada dels drets socials assolits en els darrers anys. Es tracta de construir una nova Lleida alhora que un nou país i, per tant, també noves realitats polítiques.

Cal configurar un nou i divers espai del progressisme català, que articuli la confluència entre l’'espai socialista i el republicà. En aquesta direcció vam estar treballant en les darreres setmanes, cosa que ha fructificat en l’'acord entre ERC i el moviment socialista Avancem. Un acord a través del qual Avancem i ERC apostem per consolidar una proposta útil per a la ciutadania i convertir-nos en el referent majoritari de l'esquerra catalana, de cara a les municipals del 24 de maig i també de cara al 27-S. Un acord, en definitiva, que plasma la nostra voluntat de constituir una candidatura de caire progressista que permeti l’'articulació de majories de govern que apostin per un nou model de Paeria més proper a la gent i per treballar pels objectius de la superació de la crisi econòmica, de la defensa del benestar i la cohesió social i de la regeneració democràtica, reforçant alhora el procés de construcció del nou Estat que està vivint el nostre país.

Per això mateix, vam decidir comprometre'’ns a promoure un acord electoral municipal que integrés partits, col·lectius i persones independents representatius tots de la diversa i dinàmica societat civil lleidatana.

ERC i Avancem estem contents i esperançats. Perquè estem convençuts que la força que tenim plegats farà que puguem aconseguir uns bons resultats en aquesta ciutat, uns resultats necessaris per transformar-la, amb processos de participació reals, amb una visió global de ciutat i amb capacitat de canviar les coses de forma innovadora. I per fer de les eleccions municipals del 24-M el trampolí per a la construcció d'una nova hegemonia política de l'’esquerra compromesa amb l'emancipació nacional, social i democràtica del país. Sumem per regenerar políticament, per ajudar als que més pateixen i perquè a partir del 27-S els ciutadans tinguin capacitat de decidir i de construir un nou país. Fem un pas més, que té en la suma l'expressió: la suma és la clau de l'èxit. Per això, hem confluït no només ERC i Avancem, sinó també persones i organitzacions representatives de la societat lleidatana.

Les eleccions municipals del 12 abril de 1931 van convertir-se en un autèntic plebiscit per a la monarquia d’'Alfons XIII. Les del proper mes de maig han de ser la primera volta d’'un altre plebiscit, el de les eleccions al Parlament. La regeneració democràtica, el canvi de règim serà fruit d'’aquesta primavera republicana, que ens ha de permetre guanyar i canviar primer l'’Ajuntament. Només així podrem tornar a sentir les paraules que Francesc Macià va pronunciar a poques hores d'’haver guanyat les municipals d'’aquella primavera: “"Interpretant els sentiments i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana”."

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada