dimarts, 23 de febrer del 2016

Els estudis superiors de música, a Lleida




L’impacte de la crisi econòmica i financera i de les retallades en gairebé tots els àmbits que afecten a una gran majoria social ha minat els fonaments de la societat del benestar que –suposadament– teníem i ha posat en dubte la legitimitat de la política cultural, com si s’hagués de triar entre benestar i cultura. Una falsa dicotomia que, en alguns moments, s’estén també a l’educació. La preocupació per l’empobriment econòmic no ens ha de fer oblidar un altre tipus d’empobriment: el del pensament, el de la formació, el del coneixement. En definitiva, els que generen l’opinió pública.

Creiem fermament que cultura i educació són elements essencials per garantir la igualtat d’oportunitats, enfortir la cohesió social, augmentar l’autoestima de les persones, fomentar l’esperit lliure i crític de la ciutadania i reforçar la identificació de la gent amb la ciutat i el territori. Més cultura i més educació és igual a persones més lliures, a societat més justa, a ciutat més pròspera. És l’ideal que el poeta Salvador Espriu va esboçar de societat  noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç.

Amb aquesta convicció, el grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem hem traçat com a línia prioritària de treball promoure que les polítiques públiques a la nostra ciutat garanteixin i, sobretot, facilitin l’accès de la ciutadania a la cultura i a l’educació. Això vol dir crear les condicions i els elements necessaris per fer-ho efectiu. Els equipaments educatius i culturals en són uns de fonamentals. Perquè sense els espais ni recursos materials adequats, és tot gairebé impossible.

Tenim equipaments i centres culturals i educatius a la ciutat, públics i privats. Però encara en falten. Sobretot, dels que conjuminen cultura i educació. És el cas de la formació musical. Més quan la ciutat de Lleida té una llarga trajectòria en la formació musical: des de l’antic Conservatori municipal a l’actual, passant per les escoles de música com l’Orfeó Lleidatà, l’Escola del Sícoris i les més recents com l’Intèrpret o l’Acadèmia de les Arts, a banda la secció de l’Ateneu Popular de Ponent. Centres de prestigi reconegut, però majoritàriament sense titulació oficial. En cap d’ells superiors, per la qual cosa els nostres estudiants de música, i els del nostre entorn immediat, han de marxar si volen avançar en la seua formació musical.

Tenim l’anunci d’Àngel Ros de crear el Conservatori Superior de Música. El Grau Superior de música és equiparable a un grau universitari, i Lleida en faria l’oferta. Gran notícia, perquè eixugava el dèficit. Amb l’afegit que seria el primer conservatori superior públic de Catalunya, ja que els dos que hi ha ara (a Barcelona) són privats. La gran oportunitat d’exercir de capital de la Catalunya interior. Però encara no s’ha fet.

Amb totes les escoles de música –i el Conservatori Professional municipal- de la ciutat i de l’entorn, hi ha massa crítica suficient no només per la viabilitat sinó per a la idoneïtat del conservatori superior. A banda que en una àrea de 150 km no n’hi ha cap, i això facilitaria la captació d’alumnat no només de Catalunya sinó també de la Franja i de l’Aragó. Les instal·lacions municipals que acullen l’Escola de Música i el Conservatori Professional compleixen els requisis demanats en la legislació vigent, i no s’ocupa als matins. Només caldria adequar uns petits detalls necessaris per als requeriments d’un Conservatori Superior. Però encara no s’ha fet.

Aquest any s’escau el centenari de la mort i cent cinquantè aniversari del naixement del compositor i pianista lleidatà Enric Granados, efemèride important també per crear sinèrgies a l’entorn de la música. A més, som ciutat educadora i, per això mateix, aquest curs seria una bona data per presentar l’expedient per poder iniciar els estudis el curs 2017/2018, atès que la tramitació és previsiblement llarga, de manera que es requerirà d’un mínim d’entre nou mesos i un any per a la finalització de l’expedient i l’autorització oficial. Però encara no s’ha fet.

Per tot plegat, proposem la creació a la ciutat d’un Conservatori Superior de Música públic de titularitat municipal. Proposta que presentarem al proper ple i que esperem que comptarà amb el suport de tots els grups municipals. Si és bona per a Lleida, qui s’hi pot negar?


0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada