diumenge, 27 de novembre del 2016

Quin pressupost municipal, per al 2017?



 El pressupost d’un Ajuntament és l’instrument que permet al govern municipal aplicar el seu pla d’acció. Si és que: a) té Pla d’acció municipal definit; b) és capaç d’aplicar-lo; c) té la força o els suports per aplicar-lo; o d) té intenció d'aplicar-lo.
El Pla d’acció municipal (PAM) és un document que recull de forma prioritzada les actuacions que té previstes desenvolupar un govern local per aplicar el seu programa polític. A la pàgina web de la Paeria, trobem el Pla Estatègic d’Acció Municipal per a l’Ajuntament de Lleida pel període 2016-2019: és més un document teòric i una declaració d’intencions que una altra cosa. Concreta poc i prioritza menys. Així que, tenint en compte que el pressupost municipal s’hauria de confeccionar tenint en compte les prioritats recollides al PAM i el de l’equip d’Àngel Ros no ha prioritzat res, haurem de posar moltes dosis d’imaginació per entendre què es pretén realment amb el projecte que se’ns presenta per al 2017.
Abans que res, perquè és costum del sr. Ros fer grans presentacions a la premsa i penjar a la web municipal les magnífiques infografies que es fan per parlar de les excel·lències del pressupost de torn. Fins i tot, ho explica en reunions amb col·lectius i entitats (tinc entès que enguany han tingut una assistència força esquifida). I aquest mateix costum de presentar-ho a premsa i entitats no el té d’explicar-ho als grups municipals: ens dóna els números i prou.
Potser no ho fa perquè així no puguem preguntar com es reflecteixen els ítems que han explicat a qui els ha semblat (i, per tant, als grups municipals, no) com a objectius del pressupost. Gairebé la meitat (9 de 20) són objectius que de cap manera poden tenir reflex en un pressupost municipal: com ara, comissions de seguiment, creació de treball a les empreses del parc tecnològic, transparència o valors cívics. Una cinquena part, són coses que toca fer (funcionament de la ciutat, serveis, urbanisme, etc.). Dels vuit que es proposen per a atenció a les persones i foment de l’ocupació la meitat són la mateixa cosa dita d’una altra manera... I així anar fent.
Ara, el que sorprèn més és que es parli de pressupostos participatius. Participatius? Ja sabem el concepte que en tenen el senyor Ros i els seus, PSC inclòs: escenificacions i performances mobilitzant gent per després fer el que sembla al govern municipal. És el que s’ha intentat fer amb les Basses d’Alpicat i no ha sortit perquè no tenien suports suficients. És el que s’ha aconseguit fer amb el museu Morera, on s’ha imposat, amb informacions equívoques i demagògia, el criteri de Ros. És el que s’està fent amb el Consell Mixt de Cooperació. I amb el propi reglament de participació ciutadana. Pressupostos participatius, diuen? Nosaltres ho portem al programa electoral però, vista l’experiència, no volem posar-ho sobre la taula: esperarem temps més propicis. En mans del PSC, és una proposta adulterada i inversemblant.
Les esmenes que hi presentem des d’ERC-Avancem tenen una doble finalitat: prioritzar la construcció d’un model de ciutat i complir compromisos pendents, tant de l’acord de pressupost 2016 (firmat, però incomplert en gran part per Ros i el PSC) com dels acords presos durant l’any en curs i no aplicats. Per això, presentem 16 esmenes per a la remunicipalització i la millora dels serveis públics, la cobertura bàsica dels serveis socials i els drets de les persones, la cultura i l’educació i, finalment, el medi ambient i la sostenibilitat. I per això també presentem dos macroesmenes més: una que recull les 40 actuacions que no s’han fet, totalment o parcialment, de l’acord per a 2016; l’altra, 39 inversions o actuacions proposades pel nostre grup i aprovades en votació i que no el PSC no té voluntat de fer, pel que es veu.
Veurem com acaba tot i quin pressupost tenim al final. Segurament, el PSC buscarà acords amb grups que no li exigiran tant com ho hem fet nosaltres que es compleixin els compromisos i les promeses. Continuarem amatents, en la nostra postura d’oposició propositiva i fiscalitzadora alhora. I d’aquí a uns mesos, veurem també quines coses n’hauran complit i quines no Àngel Ros i el seu equip, del pressupost finalment aprovat.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada